Vitamin-ilaç firması Mind Lab Pro’ya danışmanlık yapan Dr. Ramon Velazquez, beynimizin 30’lu ve 40’lı yaşlarda nasıl beslendiğimize göre 60’lı ve 70’li yaşlarda nasıl çalışacağını belirlediğini söylüyor. Ve Velazquez’e göre performansın en üst seviyelerde olması için bu 5 gıdadan olabildiğince uzak durmanız gerekiyor:
BİLİŞSEL GERİLEMEYİ YÜZDE 28 HIZLANDIRIYOR
Hazır yemekler, abur cuburlar ve raf ömrü uzatılmış ürünler genellikle katkı maddeleri, yapay tatlandırıcılar ve koruyucularla doludur. Dr. Velazquez, bu tür yiyeceklerin beyindeki hücreler arası bağlantıları zayıflattığını ve iltihaplanmayı artırdığını belirtiyor: “Aşırı işlenmiş gıda tüketimi, genel bilişsel gerileme hızını yüzde 28 oranında artırabiliyor.”
‘BEYİN DOSTU’ OLARAK BİLİYORUZ AMA…
Balık, omega-3 yağ asitleri sayesinde beyin dostu olarak bilinir. Ancak köpekbalığı, kılıç balığı ve orkinos gibi büyük avcı balıklar, yüksek cıva içeriğiyle sinir sistemine zarar verebilir: “Cıva, kan-beyin bariyerini geçebilir ve nörolojik işlevleri bozarak uzun vadede zihinsel gerilemeye yol açabilir.”
ALZHEİMER’A SİNSİCE YOL YAPIYOR
Mangalda yanmış etler ya da aşırı kızartılmış yiyecekler, İleri Glikasyon Ürünleri (AGEs) adı verilen zararlı bileşikleri içerir. Bu maddeler beyinde oksidatif stres ve iltihaplanma tetikleyerek, Alzheimer gibi nörolojik hastalıklara zemin hazırlayabilir: “Tirbuşon tatlılar, közlenmiş etler ya da kızarmış pilav gibi yiyecekler zamanla beyinde plak oluşumuna neden olabilir.”
DAHA SAĞLIKLI DİYE ANILSA DA…
Diyet ürünlerinde sıkça kullanılan yapay tatlandırıcılar, bağırsak mikrobiyotasını olumsuz etkileyebilir. Bu da beyinle bağırsak arasındaki iletişimi bozarak zihinsel işlevleri yavaşlatabilir: “Yapay tatlandırıcılar iltihabı artırabilir, bu da nörodejeneratif hastalıklara zemin hazırlayabilir.”
UZUN VADEDE BEYNİ KÜÇÜLTÜYOR
Ölçüsüz alkol tüketimi özellikle ön beyin korteksini etkileyerek karar verme ve düşünme yetilerini zayıflatabilir. Dr. Velazquez’e göre alkol, uzun vadede beyin hacminde küçülmeye neden oluyor: “Beyin çok dayanıklı bir organ olsa da kötü beslenmeyle gelen iltihaplara karşı savunmasız kalabiliyor.”
AİLEDE GEÇMİŞİ OLANLAR ÇOK DİKKATLİ OLMALI
Dr. Velazquez özellikle ailesinde Alzheimer veya demans geçmişi olan kişilerin beslenmelerine çok daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyor: “Sağlıklı beyin için yalnızca iyi beslenmek yetmez; egzersiz, uyku ve zihinsel uyarım da bu dengenin olmazsa olmazlarıdır.”
Beslenme uzmanı Eva de Angelis de bu listeyi abartmadan değerlendirmek gerektiğini hatırlatarak ekliyor: “Kızarmış bir yiyeceği ara sıra tüketmek dünyanın sonu değil. Önemli olan genel beslenme düzeninizin sağlıklı ve dengeli olması.”
Bu habere emoji ile tepki ver
Haber Kaynak : SOZCU.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
11 Mayıs 2025SPOR
11 Mayıs 2025GÜNDEM
11 Mayıs 2025SPOR
11 Mayıs 2025SPOR
11 Mayıs 2025GÜNDEM
11 Mayıs 2025GÜNDEM
11 Mayıs 2025